Ako prestať so snackovaním

Prečo som prestala snackovať. Tipy ako skoncovať so snackovaním.

Je snackovanie až také zlé?

Myslím, že každý z nás zažil také to neustále..čo ešte by som si dal/a. Idete okolo kuchyne a rýchlo si niečo zobnete. Mne sa to stávalo najmä, keď som bola doma. Potom som si chcela pripraviť hlavné jedlo, ale nebola som vôbec hladná, pretože som stále niečo jedla celý deň. Prečo je podľa mňa snackovanie to najhoršie čo môžete pre seba robiť, sa dozviete v dnešnom článku na túto tému.

Snackovanie a priberanie na váhe

Neustále jedenie po celý deň zapríčiňuje to, že sa vo vašom tele stále vyplavuje inzulín. Nechcem priveľmi zachádzať do vedeckých štúdií, ale je dobré vedieť, aj tieto veci, aby sme si vlastne uvedomili, čo sa deje v našom tele, keď máme neustálu potrebu jesť a nenecháme náš tráviaci trakt chvíľu na pokoji. Inzulín je hormón, ktorého, keď je v tele nadbytok zapríčiňuje ukladanie tuku.

Obezita je hormonálne ochorenie. Obezita teda nie je len o kalorickej nerovnováha (aj keď záleží aj koľko jedla zjete), ale myšlienka zníženia kalórií na to, aby ste schudli nie je v celku úplne správna. Načasovanie jedla a hladina inzulínu spolupracujú pri regulácii našej hmotnosti. Potrebujeme obdobia, keď nejeme, aby sa inzulín znížil a naše telo zostalo v režime spaľovania energie. Ak si medzi jedlami necháme viac času, spaľujeme energiu. A keď spaľujeme energiu, spaľujeme tuk a chudneme. Preto nie je úplne v poriadku mať naustále vysoké hladiny inzulínu v tele. Toľko teda k inzulínu.

Inzulín a ľudský rastový hormón

Niekde som aj uvádzala, že pokiaľ chceme byť zdraví a udržať si svoje telo vo výbornej kondícii musí sa v našom tele tiež vyplavovať ľudský rastový hormón – hormón mladosti a krásy. Vedeli ste, že niektorí ľudia platia obrovské peniaze za to, že si dávajú injekčne do seba pichať tento hormón, aby zostale mladí a krásni? Lenže..tento hormón sa v našom tele môže prirodzene vyskytovať bez medicínskych a chemických zásahov.

Ľudský rastový hormón sa v našom tele vyplavuje vtedy, keď nejeme, keď spíme a celkovo vtedy, keď nie je v našom tele prítomný inzulín. Čiže buď vo vašom tele koluje ľudský rastový hormón alebo inzulín. Buď alebo. Pretože oba hormóny v jednom čase byť nemôžu. Buď je jeden alebo druhý.

Týmto nechcem povedať, že vždy keď jete, budete tučnejší a škaredší. To vôbec nie. Inzulín má svoje opodstatnenie. Jeho normálne hladiny zabezpečujú transport živín do buniek. To je jeho úloha, ktorá je veľmi dôležitá. Avšak, ak jeme celý deň a nedáme si od jedenia prestávku na pár hodín, telo nevie, čo má s nadbytkom robiť, takže tento nadbytok sa uloží vo forme tuku.

Snackovanie nie je zdravý návyk

Poďme ale k podstate toho, prečo som sa rozhodla tento neelegantný návyk menom „snackovanie“ zo svojho života odstrániť. Nie je to pre mňa jednoduché, pretože som si uvedomila, že aj keď jem veľmi zdravo, mávam tendenciu si proste niečo uchmatnúť z kuchyne a jesť niečo dokonca aj postojačky. Oriešku sú zdravé, ovocie a zelenina je zdravá, ale..aj keď jete zdravo, to neznamená, že máte jesť celý deň, od rána do večera. Túto myšlienku som si musela zvedomiť. Zdravé jedlo nerovná sa stále jedenie.

Uvedomila som si tiež, že keď stále jem, nie som vôbec sústredená na jedlo. Nesadnem si k jedlu za stôl, nejem pomaly a celkovo si jedlo nevychutnávam. Je to hrozné. Snacky majú svoje opodstatnenie podľa mňa len vtedy, keď sa napríklad medzi obedom a večerou cítite veľmi hladní. Vtedy je v poriadku si dať napr. pár mandlí alebo jabĺčko, aby ste zahnali vlčí hlad. Ale jesť by ste mali posediačky a v menšom množstve, aby ste sa necítili preplnení, keď bude na rade vaše hlavné jedlo – večera.

Jeme rýchlo, za chodu a v strese

Jeme v strese, za chodu, na ulici, v aute, jeme rýchlo a jeme stále. Takto existuje väčšina ľudí. Žijeme v rušnom svete, ale to neznamená, že si nemáme spraviť čas na poriadne kvalitné a zdravé jedlo. Že musíme dojedať po deťoch v takej rýchlosti, aby sme mohli pokračovať v ďalšom to-do-liste. Takže ako teda začať jesť správne. Pamätajte, že nie je dôležité len to ČO jeme, ale hlavne aj AKO jeme.

Tu mám pre vás pár tipov ako skoncovať so snackovaním a ako začať jesť elegantne:

  1. Jedzte posediačky
  2. Jedzte pomaly
  3. Jedlo si vychutnávajte
  4. Zapojte pri jedení všetky vaše zmysly. Jedlo ovoniavajte, vnímajte jeho chuť, textúru a celkovú atmosféru.
  5. Jedzte napríklad 3 hlavné jedlá, nič medzi tým.
  6. Atmosféru jedenia si spríjemnite rozhovorom s rodinou, zapálením sviečky alebo pustením príjemnej hudby.
  7. Jedzte bez vonkajších rozptýlení. Nepozerajte televíziu, do počítača, nescrollujte popri jedení.

Tak čo poviete? Pomohol vám tento článok? Ak áno, som veľmi rada, pretože ja sa tento zlý návyk postupne odnaúčam a cítim sa mentálne oveľa lepšie, keď viem, že sa môžem každý deň tešiť na svoje jedlá a nemusím popritom celý deň jesť po troškách, aby som zahnala svoj hlad.

Navyše, jedlo chutí oveľa lepšie, keď cítite taký ten zdravý hlad. Zo svojej skúsenosti viem, že pri snackovaní som nemala až taký pôžitok z jedla. Nebola som ani poriadne hladná. Treba si uvedomiť aj prečo chceme stále niečo jesť. Môže byť za tým nuda, príliš veľa cukru v strave, stres alebo zajedáme svoje emócie jedlom a myslíme si, že instantný dopamín nám pomôže zvládnuť určitú situáciu.

Keď sa pristihnete pri stresovej situácii siahať hneď po jedle, uvedomte si, že jedlo túto situáciu nevyrieši. Skúste namiesto jedenia ísť radšej na krátku prechádzku, ísť do prírody, zacvičiť si alebo sa s niekým porozprávať o vašej momentálnej situácii. Môžno, že si len potrebujete odpočinúť, porozprávať sa s kamarátkou alebo vám len chýba zmysel, vášeň v živote. Život nie je len o jedle a to si treba uvedomiť.

Nežijeme, aby sme jedli, jeme, aby sme žili.

Tak vám prajem, aby ste robili to čo vás baví a pracujte na svojom zdravom vzťahu k jedlu.

S láskou,

Kristy


Share