Ak si ako vegáni neviete rady s tým, akú štedrovečernú večeru uvaríte pre svoju rodinu, určite vyskúšajte toto! Tento recept je bez rafinovaného cukru, bez lepku, bez oleja, bez octu a samozrejme vegan (bez živočíšnych produktov). Pre kyslú chuť som namiesto octu pridala citrónovú šťavu. Karbonátky sú bezlepkové a pripravované z quinoy, čiernej šošovice, ovsených vločiek, paradajky a korenia. V zemiakovom šaláte nie je žiaden rafinovaný cukor.
KARBONÁTKY
- 4 šálky uvarenej quinoy
- 1/2 šálky čiernej šošovice (neuvarenej)
- 3/4 šálky ovsených vločiek
- 1/4 šálky vody
- 1 rajčina, stredne veľká
- 1 čl cesnakového prášku
- 1-2 čl cibuľového prášku
- 1 pl mletej sladkej papriky
- 1 a 1/2 pl oregana
- 3 čl himalájskej soli
- 1/4 šálky mrkvovej vňate
Postup ku karbonátkom
- Vo vode si uvaríme quinou a šošovicu.
- Všetky suroviny rozmixujeme vo výkonnom mixéri na hutné cesto.
- Z cesta vytvarujeme karbonátky a pečieme ich na 185 stupňov 20 minút v air fryeri.
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT
- 2,5 kg zemiakov, so šupkou
- 3 mrkvy
- 400g mrazeného hrášku
- 4 citróny (veľmi dôležité pridať/náhrada octu)
- 2 pl medu alebo javorového sirupu
- 2 pl datľového sirupu
- himalájska soľ podľa chuti
Postup k zemiakovému šalátu
- Mrkvu si nakrájame nadrobno.
- Nakrájanú mrkvu spolu s hráškom si uparíme domäkka.
- Zemiaky uvaríme vo veľkom hrnci. Varíme domäkka. Po vychladnutí ošúpeme šupku. Nakrájame si zemiaky nadrobno.
- Urobíme si zálievku. Vytlačíme šťavu z citrónov a pridáme do nej med (jav. sirup) a datľový sirup.
- Zálievku vlejeme do vychladnutej mrkvy a hrášku. Necháme niekoľko hodín mrkvu, hrach a zálievku odstáť a vsiaknuť.
- Zemiaky zamiešame do zmesi a rukami všetko premiešame.
- Necháme v chladničke celú noc.
Ako náhradu cukru som pridávala do zemiakového šalátu javorový sirup/med a datľový sirup. Vy si môžete zvoliť akýkkoľvek iný druh tekutého sladidla.