Tento jednoduchý recept na kari si zamilujete. Je vegan, z čisto rastlinných surovín a bez oleja. Hlavnými ingredienciami je zelenina, husté kokosové mlieko, arašidové maslo a sójové bôby. Ak nemáte doma sójové bôby, môžete použiť cícer, šošovicu alebo akúkoľvek inú obľúbenú strukovinu.
Ingrediencie
- 1 červená cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- kúsok zázvora
- červená kari pasta
- 1-2 pl ľubovoľného korenia (kurkuma, bazalka, tymián, oregano)
- 1-2 čl himalájskej soli
- 1 žltá mrkva
- 1 oranžová mrkva
- 1-2 šálky brokolice, nakrájanej
- 1-2 šálky kelu, nakrájaného
- 1 a 1/2 šálky sójových bôbov, neuvarených
- 1 plechovka/šálka hustého kokosového krému
- 2 pl kopcovité arašidového masla
- 2-3 pl citrónovej šťavy
Postup
- Na troške vody si v hlbokej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor.
- Pridáme ľubovoľné korenie a červenú kari pastu.
- Chvíľu povaríme.
- Pridáme nadrobno nakrájané mrkvy, brokolicu a kel.
- Vodou všetko zalejeme, aby zelenina zmäkla.
- Pridáme himalájsku soľ podľa potreby.
- V hrnci si dáme uvariť sójové bôby (tie sa budú variť asi 2 až 3 hodiny, takže si ich dajte uvariť ešte predtým, než začnete variť kari).
- Do uvarenej zeleniny pridáme uvarené sójové bôby. Zamiešame.
- Ďalej pridáme hustý kokosový krém a arašidové maslo.
- Všetko premiešame a nakoniec vlejeme citrónovú šťavu.
Kokosovo arašidové kari podávame s jasmínovou ryžou, quinoou alebo s chlebom naan.