Raw vegan kôprový syr s šošovicovým šalátom

Tento recept na raw vegánsky syr úplne zbožňujem. Robievam si ho pomerne často ku svojim šalátom. Chutí dokonca omnoho lepšie ako klasický kupovaný syr. Tento však má skôr konzistenciu klasického tvarohu alebo cottage syra.

Živočíšene syry obsahujú veľa emulgátorov, konzervačných látok a samozrejme zahlieňujú organizmus a spôsobujú všemožné zápaly v tele. Mliečne výrobky a syry sú najviac nezdravou potravinou, akú ľudia začali vyrábať.

Tento syr nie je tepelne upravovaný (čisto raw) a plný vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamín E (dôležitý pre krásu vlasov a pokožky), zinok, železo, vápnik, vitamín B1, vitamín B6, meď, selén a mangán.

Navyše šalát je plný extra dávky minerálov, fytochemikálií, vlákniny, enzýmov a bielkovín. Takýto šalát vás zasýti možno aj na celý deň. Syr nemusíte zjesť úplne celý. Odložte si ho k ďalšiemu výživnému šalátu či inému pokrmu.

Ingrediencie na šalát

  • 1 šálka naklíčenej čiernej šošovice
  • 2 šálky červenej kapusty, nadrobno nakrájanej
  • 100 g petržlenovej vňate, nadrobno nakrájanej
  • 1 červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 1/2 až 1 avokádo, nakrájané
  • 3/4 šálky hríbikov akýchkoľvek (namočené sušené hríby vo vode) + himalájska soľ
  • pár kápiových koliesok
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekaného
  • kôpor čerstvý, na ozdobenie
  • jablčný ocot, podľa potreby
  • extra panenský olivový olej
  • himalájska soľ, podľa potreby

Ingrediencie na raw vegan syr

  • 1 šálka naklíčených slnečnicových semienok
  • 3/4 šálky vody
  • stonka kôpru, čerstvého
  • 1 čl himalájskej soli
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 citróna, v celku
  • 2-3 pl psyllium (skorocel indický)
  • extra panenský olivový olej, na poliatie
  • kôpor čerstvý, na ozdobenie

Postup na šalát

  1. Čiernu šošovicu namočíme na celú noc do vody.
  2. Na ďalší deň vodu scedíme a necháme šošovicu klíčiť v nakličovacej miske či sklenenom pohári. Šošovica v raw stave sa však dá jesť na ďalší deň po jej namočení, takže si šošovicu ďalej klíčiť nemusíte, ak nemáte práve čas.
  3. Sušené hríbiky necháme namočené na chvíľu vo vode. Po chvíli vodu vylejeme a hríbiky osolíme himalájskou soľou (podľa potreby).
  4. Všetku ostatnú zeleninu si nakrájame nadrobno.
  5. Celý šalát polejeme jablčným octom a extra panenským olivovým olejom. Môžeme ho ešte aj podľa potreby osoliť him. soľou.
  6. Celý šalát ozdobíme nakrájanými kápiovými kolieskami, nasekaným cesnakom a čerstvým kôprom.

Postup na raw vegan syr s kôprom

  1. Slnečnicové semienka necháme namočené na celú noc vo vode.
  2. Na ďalší deň vodu vylejeme a necháme semienka klíčiť. Nemusíte, ak nemáte na to čas. Namočené slnečnicové semienka sa môžu jesť na ďalší deň. Pri namáčaní vo vode sa z nich odstraňujú antinutrienty, ktoré môžu spôsobovať tráviace ťažkosti. Preto je vhodné semienka namáčať.
  3. Všetky ostatné ingrediencie na raw syr rozmixujeme v mixéri dohladka. Nepridávame však psyllium. Psyllium vmiešame do syru na konci.
  4. Do rozmixovaného raw syru primiešame psyllium na zahustenie. Vďaka psylliu syr zhustne.
  5. Ďalej už len syr ozdobíme čerstvým kôprom a polejeme panenským olivovým olejom.

Share