Citrónové raw cupcaky

Citrónové raw cupcaky

Tieto raw citrónové cupcaky si zamilujete. Nie sú plné cukru, sú raw, vegan, bez vajec, bez múky, bez olejov a chcela som vytvoriť taký recept, aby ste ho mohli jesť úplne všetci (aj diabetici), keďže obsahujú menší podiel cukru. Sú len sladené figami a stéviou. Stévia vôbec nezvyšuje krvný cukor a hladinu inzulínu, takže je skvelou náhradou cukru. Ak budú náhodou pre vás cupcaky málo sladké, kľudne si do cesta pridajte viac fíg či viac stévie do krému. Naschvál som ich robila menej sladké, ale chápem, že niekto si žiada viac sladkú chuť. Tu je recept.

Ingrediencie

Krém

  • 1 šálka mandlí (namočené na 24 hod. vo vode)
  • 3 pl psyllium
  • šťava z 3 citrónov
  • 2-3 sušené figy (namočené vo vode)
  • 1 až 1 a 1/2 šálky vody
  • stévia na osladenie (podľa potreby)

Cesto

  • 1 šálka fíg (namočených vo vode)
  • 1 a 1/3 šálky tekvicových semienok (namočené na 8 hodín vo vode a následne dehydrované v sušičke)
  • 2 pl mletej škorice

Postup

  1. Po namočení tekvicových semienok, ich dehydrujeme v sušičke (asi na 2 hodiny), aby boli chrumkavé.
  2. Dehydrované tekvicové semienka najprv rozmixujeme vo výkonnom mixéri. Potom pridáme mletú škoricu a figy (vodu z fíg scedíme). Cesto by malo mať lepivejšiu konzistenciu.
  3. Všetky ingrediencie na krém rozmixujeme.
  4. Psyllium do mixéra nepridávajte, pretože psyllium celý krém len zahustí a to by vám potom nemuselo dobre rozmixovať v mixéri. Psyllium vmiešajte do krému nakoniec.
  5. Do cupcake foriem pozatláčame prstami najprv cesto.
  6. Dáme ich (zatiaľ bez krému) do mrazničky na takú polhodinku.
  7. Medzitým si naplníme krém do vrecka na zdobenie.
  8. Cupcaky vyberieme z mrazničky a pomocou vrecka ich zdobíme.
  9. Nakoniec cupcaky ozdobíme nastrúhanou citrónovou kôrou (zo šupiek citróna).
Share