Aktivované raw tahini

Aktivované raw tahini

Vyskúšajte recept na aktivované raw tahini maslo. Toto raw tahini maslo narozdiel od praženého nemá takú tú horkastú chuť a je hlavne oveľa zdravšie pre telo.

Pražením alebo tepelnou úpravou sa zo semienka vytráca veľa živín a minerálov. Keď aktivujete semienka vo vode, všetky minerály telo absorbuje do tela a nebudete tak pociťovať tráviace ťažkosti (ako to môže byť u solených a pražených orechov a semienok).

Tahini môžete jesť len tak na lyžičku (ako to robievam aj ja😁) alebo si ho dať ako dip k nakrájanej zelenine (viď na fotke dole).

Tak teda, tu je recept na tahini.😊

Ingrediencie

  • 3 šálky aktivovaných sezamových semienok

Postup

  1. Sezamové semienka necháme na celú noc namočené vo vode (alebo stačí na 5 hodín).
  2. Vodu zo semienok vylejeme a semienka ešte prepláchneme vodou.
  3. Sezam necháme sušiť v sušičke na 42 stupňov na 16 hodín.
  4. Aktivované sezamové semienka mixujeme vo výkonnom mixéri po dobu asi 25 minút.
  5. Najprv vám vznikne sezamová múka.
  6. Múku môžete po bokoch mixéra lyžicou zoškrabať a pokračovať v mixovaní.
  7. Po nejakej dobe semienka pustia svoj prirodzený tuk.
  8. Ak sa vám počas mixovania mixér príliš prehreje, dajte si pauzu od mixovania a pokračujte neskôr.
  9. Ak vám mixér semienka nepomixuje na tekuté maslo, kľudne pridajte akýkoľvek panenský za studena lisovaný olej (kokosový, ľanový, sezamový..).
Tahini môžete jesť len tak na lyžičku alebo si ho dať ako dip k nakrájanej zelenine

Share