Vegánska žemľovka

Vegánska žemľovka

Máte chuť na starú známu klasiku z našich detských čias (a tiež aj z čias zo školskej jedálne :D)? Vymyslela som si vlastnú verziu domácej vegánskej žemľovky bez vajec, kravského mlieka a klasického tvarohu.

Tento recept si tu ponechám pre prípad, že by moja rodina na ňu znova dostala chuť, pretože ako som ju upiekla, ešte v ten deň bol skoro celý plech zjedený. 😀

Recept je jednoduchý, poskladaný len z pár ingrediencií. Tu ho máte. 🙂

Ingrediencie

Budete potrebovať:

  1. vrstva žemľová:
  • 1 mäkký chlieb (z pekárne)
  • 500 ml mandľového mlieka
  • 50-80g trstinového cukru
  • 4 pl vegan masla
  1. vrstva “tvaroh”:
  • 1x biele tofu
  • 250g vegan krému (náhrada mascarpone)
  • 220g neochuteného kokosového jogurtu
  • 100-120g trstinového cukru
  1. vrstva jablková:
  • 1-2 šálky strúhaných jabĺk (pridajte do nich trošku škorice a kokosové cukru – cukru veľa netreba)

Postup

  1. Mäkký chlieb si natrháme na kúsky.
  2. Potom doň vlejeme mlieko, rozpustené maslo a cukor. Žemľová vrstva by mala ostať pekne vláčna a nasiaknutá mliekom a maslom.
  3. Medzitým si pripravíme “tvaroh”. Biele tofu si prstami nadrobíme, akoby to malo pripomínať tvaroh. Potom už len pridáme vegan mascarpone, kokosový jogurt a cukor.
  4. Pri príprave poslednej vrstvy si nastrúhame jablká a pridáme do nich škoricu a trošku cukru.
  5. Ďalej už len vrstvíme do menšieho plechu s papierom na pečenie.
  6. Najprv pridáme žemľovú vrstvu, potom “tvaroh” a nakoniec strúhané jablká.
  7. Tento postup opakujeme ešte raz , až na to, že to zakončujeme tvarohom. 
  8. Nakoniec dáme žemľovku zapiecť do rúry na teplotu 180 stupňov na 30-40 minút.
  9. Žemľovku po vychladnutí pokrájame na kocky a naservírujeme na tanier.
Share