Tento raw vegánsky syr je úplne bez laktózy, bez tofu a dokonca je aj nevarený. Ukážem vám ako si ho môžete doma jednoducho urawiť.
Budete potrebovať írsky mach, čo je teda chrupavková morská riasa. Írsky mach v raw receptoch funguje ako rastlinné zahusťovadlo. Írsky mach som namočila do vody, aby riasa zväčšila svoj objem a potom som ju rozmixovala len s troškou vody na taký hustý gél.
Na pár hodín som si namočila ručne lúpané kešu orechy do vody, aby zmäkli a zároveň sú takto namočené orechy ľahšie stráviteľné pre telo. Po čase som vodu z orechov vyliala a kešu som rozmixovala spolu s írskym machom a aj vodou.
Po rozmixovaní dosiahnete naozaj hustú konzistenciu syra. Ďalej som už len pridala citrónovú šťavu, domáce cibuľové a cesnakové korenie, pažítku a keltskú soľ. Taktiež pre akože syrovú chuť môžete pridať aj lahôdkové droždie.
Toto všetko som poriadne zamiešala a dala som syr do chladničky stuhnúť na celú noc. Potom som už len syr vytiahla z chladničky, vyklopila na tanier a pokrájala na tenké plátky. Tento syr je nielenže zdravý pre telo, ale chutí fantasticky.
Ingrediencie
- 50g írskeho machu (sušený) od rawsuperfood.sk
- 1 plná šálka kešu orechov (namočené na 2 hodiny vo vode) od rawsuperfood.sk
- 1 šálka vody
- 1 citrón (šťava)
- 1/2 šálky nadrobno nakrájanej pažítky
- 2-3 pl cibuľovo cesnakové korenia (ja som použila svoje domáce)
- keltská soľ (pre slanú verziu syra pridajte viac soli)
- 2 pl lahôdkového droždia (nemusíte pidávať, ak nechcete)
Postup
- Írsky mach namočíme do vody na pár hodín, aby riasa zväčšila svoj objem. Takisto si namočíme do vody kešu orechy, aby zmäkli a boli ľahšie stráviteľné.
- Írsky mach rozmixujeme asi s 1/4 šálkou vody na hustý gél.
- Vodu z kešu orechov vylejeme a rozmixujeme ich spolu s hustým gélom a pridáme zvyšok vody.
- Mixujeme dohladka na hustú konzistenciu krému.
- Do tohto syrového krému pridáme ešte citrónovú šťavu, cibuľovo cesnakové korenie, keltskú soľ, pažítku a môžete pridať aj lahôdkové droždie pre ešte väčšiu syrovú chuť.
- Všetky ingrediencie do krému zamiešame a tento krém vložíme do sklenej nádobky s papierom na pečenie. Papier na pečenie pomôže, aby sa syr ľahšie vyklopil.
- Syr pekne zatlačíme a uhladíme lyžicou. Syr na vrchu zaťažíme ešte nejakou menšou miskou.
- Syr necháme v chladničke na celú noc stuhnúť.
- Vyklopíme ho na tanier a môžeme ho pokrájať na tenké plátky.
- Syr si môžete dať ku krekrom, zeleninke, či len tak samotný.