Vegan cheesecake zo spiruliny? Môže to znieť zvláštne ale chutí božsky. A dokonca je tento recept aj nepečený takže je pripravený pomerne rýchlo. Navyše je bez laktózy, bez lepku a dokonca aj bez cukru. Ľudia stále vyhľadávajú zdravé recepty a preto je mojou úlohou pre vás vymýšľať dezerty bez tony cukru.
Takže nadšenci vegan a keto receptov, tento cheesecake je pre vás ako stvorený. A musím vám povedať, že u nás doma vydržal tento cheesecake asi tak len 2 dni, pretože bol tak dobrý, že sme ho zjedli hneď.
Vidíte že sa dá pripraviť akákoľvek nevarená raw vegan alternatíva, či už je to niečo sladké alebo slané.
Ingrediencie
“Korpus”
- 3 šálky aktivovanej pohánky
- 1/4 šálky kokosového masla od rawsuperfood.sk
- štipka javorového sirupu (môžete vynechať, ak chcete úplne bez cukru)
Spirulinový krém
- 300 ml kokosového maslo od rawsuperfood
- 2 šálky naklíčených slnečnicových semienok
- 2 šálky namočených kešu orechov
- 1-2 čl havajskej spiruliny od rawsuperfood
- na osladenie pridajte stéviu, monk fruit, lucumu či napr. javorový sirup
Ozdobenie
- nakrájané datle
- černice
- lesné čučoriedky
- konopné semienka
- kokos
Postup
- Suchú pohánku namočíme na cca 3 hodiny do vody (alebo na celú noc). Neskôr vodu z pohánky zlejeme a ešte pohánku v sitku preplácheneme.
- Vo výkonnom mixéri rozmixujeme pohánku na cesto.
- Pridáme aj kokosové maslo a môžeme aj trošku javorového sirupu. Mixujeme.
- Pohánkové cesto zapracujeme a uhladíme na dno okrúhlej tortovej formy.
- Slnečnicové semienka necháme namočené vo vode na celú noc. Po tomto čase vodu zo semienok zlejeme a semienka prepláchneme.
- Necháme ich ešte 1-2 dni klíčiť (ale nemusíme).
- Takisto namočíme/aktivujeme aj kešu orechy na pár hodín. Vodu zlejeme a orechy prepláchneme.
- Rozmixujeme najprv kešu, slnečnicové semienka a kokosové maslo v mixéri.
- Do krému pridáme spirulinu.
- Ak chceme krém dostatočne sladký, pridáme stéviu, monk fruit alebo lucumu (môžete pridať tiež aj agáve alebo javorový sirup, ak chcete cheesecake sladší).
- Krém nalejeme na korpus.
- Cheesecake ozdobíme ovocím, kokosom alebo aj orieškami.
- Cheesecake necháme v mrazničke poriadne stuhnúť.
- Pred konzumáciou cheesecake z mrazničky vyberieme a ďalej už len skladujeme v chladničke.
- Kokosové maslo drží celý cheesecake pohromade, takže sa nemusíte báť, že sa vám pri izbovej teplote cheesecake rozpadne, prípadne roztopí.