Ako si vyliečiť akné

Ako si vyliečiť akné?

Ako mať zdravú a čistú pleť?

Táto otázka mi od vás chodí pomerne často, tak som sa rozhodla napísať k tejto téme článok, keďže som sama trpela na cystické akné. V prvom rade chcem povedať, že je na každom z nás ako si chce liečiť akné. Ja som sa rozhodla pre prírodnú holistickú liečbu. Čo to znamená?

1. marca 2021

To znamená, že niekde v kútiku duše som vedela, že sa môžem vyliečiť aj prírodnou cestou. Hľadala som veľa informácií, až som sa dopátrala k tomu, že kožné ochorenia nie sú normálne. Dnes sa akné vykresluje ako normálny stav pokožky. Ja som sa s týmto tvrdením nechcela zmieriť. Nielenže som mala akné na tvári, chrbte a hrudníku, ale mala som aj iné zdravotné problémy. Stále som sa cítila nafúknutá, trpela som zápalom močových ciest pravidelne niekoľko-krát do roka, zápchami, mala som nadváhu takmer celý život, stále som bola unavená, bez energie a navyše už od malička som mávala ekzémy po tele a do toho sa pridružila aj seborea na pokožke hlavy.

No skrátka, ja som si prešla rôznymi masťami, liekmi, farmaceutickými vodičkami či inými prípravkami, ktoré mali tieto kožné prejavy vyliečiť. Ale nestalo sa tak. Symptómy boli na nejakú dobu potlačené, ale vždy sa mi to v nejakom období opäť vrátilo. Cítila som sa ako v začarovanom kruhu. Raz bolo dobre, raz horšie a takto sa to opakovalo celý môj život. Všetky uvedené symptómy priamo súvisia s aknóznou pleťou.

Po asi mojej 20-tke som začala skúšať rôznu prírodnú kozmetiku. Prírodné organické oleje, esenciálne oleje, bylinky na vlasy, ajurvédske byliny ako Neem, Shikakai, Amlu.. Všetky tieto prírodné produkty mi veľmi pomohli. Robievla som si zábaly na vlasy z Neemu, koprivové vodičky, robievala som si kúpeľ zo soli z Mŕtveho mora či epsomskej soli. Všetky tieto moje procedúry na prírodnej báze mi veľmi pomohli.

19. marca 2021

Lenže asi tomu chýbalo niečo, čo by mohlo liečbu urýchliť a hlavne vyliečiť hlbšiu podstatu toho, prečo sa mi to dialo skoro celý život. V roku 2020 som začala mávať na tvári jemné vyrážky. Nič vážne. Bola to sem-tam nejaká vyrážka na tvári, ale ja som si to hneď všimla, pretože pleť som mala vždy pekne čistú a zdravú.

Na konci roku 2020 sa začalo akné rapídne zhoršovať. Začalo sa mi vytvárať aj také podkožné akné, čo ma aj veľmi bolelo. Bola som zúfalá, plakala som. Nevedela som, prečo sa mi to deje. Používala som v tej dobe kozmetiku Havlíkovu prírodnú apotéku, čo je čisto prírodná kozmetika na báze byliniek a organických olejov. Pleť som si čistila ráno a večer, pravidelne ako vždy, mala som veľa produktov od tejto značky.

Tým nechcem povedať, že prírodná kozmetika nepomáha. To absolútne nie. Hlavný dôvod prečo to píšem je ten, že síce vám kozmetika môže z časti pomôcť, ale ak už trpíte kožným ochorením, príčinu hľadajte niekde inde ako v skincare rutine.

21. októbra 2020 ( Tu vidíte, že sa mi akné začalo zhoršovať postupne, nebolo to zo dňa na deň)

Začala som pátrať po internete ako si začať liečiť akné. Narazila som na rôzne videá o tom, že veľmi záleží na tom, čo jeme. Vedela som sama, že čím zdravšie jem, tým viac budem zdravá. Ale, nevedela som, že to, čo som celý život jedla, sa na zdravé jedlo len „hralo“.

Jedlo je liek. ŽIVÁ STRAVA lieči telo aj dušu.

Bola som ten tip baby, ktorá si kupovala napríklad fitness cereálie, fitness ryžové chlebíčky, „zdravé“ proteinové tyčinky, práškový proteín, žuvačky, celozrnné cestoviny, celozrnný chlieb (zo supermarketu, čiže čistý polotovar), veľa tvarohu, cottage syrov, šuniek, vajec, chudého mäska. Ja som sa nijak ani extra neprejedala. Mávala som obdobia, kedy som trpela takým záchvatovým prejedaním, ale teraz už viem, prečo. Keď sa prejedáme, je to z toho dôvodu, že nám chýbajú hlavne mikro živiny. Mne ich teda chýbalo asi veľmi veľa, keďže ovocia a zeleniny som jedla omnoho menej ako jem teraz.

Späť ale k podstate tohto článku. 😀 Zistila som, že jedlo, ktoré som za celý svoj život jedla, sa môže v črevách hromadiť, krv je hustejšia a špinavšia, pečeň je oslabená kvôli nezdravému jedlu. Týmito symptómami ako akné či iné kožné ochorenie, dáva telo najavo len to, že už pečeň ďalej nevládze všetky tie toxíny a nečistoty ďalej čistiť. Tak sa to začne prejavovať na pokožke. Niekto iný zase môže začať trpieť iným ochorením ako cukrovkou či rakovinou. Ja som mala možno to „šťastie“, že to bolo „len“ akné.

25. mája 2021

Dozvedela som sa, že príčina akné je veľmi spojená s tým ako sa stravujeme, čím sa obklopujeme, akými chemickými látkami v domácnosti či v práci.

A teraz niečo o príčine akné

Akné je spôsobené streptokokom, ktorý sa usídlil v pečeni. Streptokok žije v orgáne, keď v ňom má dostatok potravy. Antibiotiká môžu byť jedným z jeho obľúbených jedál. Akné vzniká preto, že streptokok zbožňuje papať napríklad problematické potraviny ako pšenicu alebo mliečne výrobky či vajcia. Streptokok búrlivo hoduje na týchto potravinách a podniká nájazdy na pokožku, čo sa prejavuje napríklad cystickým akné. Závažnosť prípadu toho čo iného akné, teda či bude mierne , horšie alebo extrémne, závisí od mnohých faktorov. Od toho koľko kmeňov streptokoka v tele máte, aké množstvo toxínov je v tele (napríklad ťažkých kovov, na ktorých sa môže streptokok priživovať), aké množstvo antibiotík ste v priebehu života užívali, čo všetko sa udialo pred vaším narodením a malo vplyv na škodliviny, ktoré ste zdedili, aký druh adrenalínu vás dennodenne zaplavuje, aké množstvo pesticídov vaše telo absorbovalo a samozrejme vaša STRAVA

Raw vegánstvo mi zachránilo moju pleť.

A tú stravu som začala meniť aku prvú. Zistila som, že vysokotučná strava môže byť príčinou vzniku inzulínovej rezistencie, zahusťuje krv a tým má krv aj menej kyslíka. Na to, aby telo bolo zdravé, musí byť krv čo najčistejšia, aby tam prúdil kyslík a telo by nemalo byť príliš zakyslené.

Vysokotučné jedlá ako oleje, rôzne vegánske/nevegánske polotovary, mäso, vajcia, syry, mliečne výrobky sú veľmi ťažké jedlá. Nielenže si týmito jedlami zaťažujeme trávenie, ale ich Ph je vysoko kyslé, čo v dlhodobom hľadisku môže spôsobiť rôzne choroby. SUROVÁ ZELENINA A OVOCIE má ph zásadotvorné. Pri zásadotvornom ph naše telo funguje najlepšie. Bunky sa začínaju revitalizovať, čistiť a detoxikovať.

22. mája 2021

Sú dva také prístupy, ktoré som začala aplikovať pri svojej liečbe. Prvým z nich bolo jesť teda rastlinnú varenú stravu s menším množstvom zdravých tukov. Úplne som vylúčila zo svojej stravy oleje. Áno, aj tie organické za studena lisované. Oleje sú len čistý tuk, bez pridanej výživovej hodnoty. Zdravé tuky, ktoré som jedla, boli avokádo, orechy a semienka. Jedla som ich v menšom množstve. A akné sa začalo aj trošku vytrácať. Ale, ja som chcela tú liečbu urýchliť, pretože zase nejaké veľké zmeny som na svojej tvári nevidela. A ten druhý prístup u mňa bol zväčša surová strava.

7. apríla 2021

Takže som narazila na video od Lissa’s Raw Food Romance ako si vyyliečila akné len skrz raw vegánske jedlo. Čiže bola na surovej strave. Jedla veľa surového ovocia, zeleniny a v menšom množstve orechy, semienka a avokádo. Veľmi ma to zaujalo a tak som si povedala, že hneď to vyskúšam sa takto stravovať.

Každý jeden deň som jedla veľké porcie ovocia a zeleninových šalátov, sem-tam aj nejakú tú ovocno-zeleninovú šťavu. Vôbec som sa v jedení neobmedzovala. Keďže ovocie a aj zelenina má veľmi málo kalórií, musela som jesť veľa, aby som príliš nezačala chudnúť.

Nielenže som schudla, pleť sa mi začala zhoršovať. To ste asi nechceli počuť. 😀 Haha. Ale to nie je koniec šťastného príbehu. Je to úplne normálne. Keď človek začne jesť veľmi čisto, telo sa začne detoxikovať. Začnú sa na pleti vyplavovať ešte viac nejaké vyrážky, ale je to dobré znamenie. Pretože tak viete, že to všetko nečisté sa vyplavuje na tej pokožke von. No a po niekoľkých mesiacoch som začala na svojej pleti badať, že sa začína uzdravovať. Akné už nebolo také červené, ale ružovejšie.

Moja nemalá 😀 zbierka kozmetiky od Havlíkovej apotéky, fotené 27. februára 2020.
(Týmto nechcem povedať, že ich značka nepomáha pri udržaní krásnej pleti, sama teraz od nich používam arganový olej na pleť, avšak, kozmetika sama o sebe nie je to, na čo by ste sa mali úplne zameriavať, keď už akné máte. Niekedy je menej viac. Krása vychádza zvnútra, nie zvonka.)

V čase liečby som nepoužívala žiadnu kozmetiku. A to myslím, že naozaj žiadnu. Ráno a večer som sa umyla len vodou. Mala som taký strach, že čokoľvek, čo by som si dala na pleť, mi môže akné ešte zhoršiť. Teraz viem, že som sa toho nemusela až tak obávať, ak by som používala nejaké organické oleje. Ale to nevadí, vyskúšala som si to bez kozmetiky a je to aj dobre, lebo teraz viem, že to jedlo je naozaj mocné. Príroda je mocná. Len vďaka jedlu som si dokázala vyliečiť akné. Verím, že už nadobro.

A čo som vlastne jedla?

Na raňajky som mávala niekedy zelerovú či uhorkovú šťavu alebo aj hocijakú ovocnú šťavu (pomarančovú, jablkovo-uhorkovú, melónovú..). Po šťave nasledoval nejaký ovocný tanier. Veľa melónov, figy, pomaranče, jablká, banány, kivi, mango, grepy, jahody, čučoriedky, maliny.. Na obed to bola tiež zase ovocná misa alebo zeleninový šalát s dresingom z orechov, semienok, avokáda či rôznej zeleniny. A na večeru som si robievala tiež šalát či uhorkové špagety a k tomu zase nejaké ovocie či datle.

Príprava jedla bola v celku jednoduchá, keďže som si zeleninu len nakrájala a ovocie je taký fast food a to doslova :D. Len som si ovocie ošúpala alebo som ho hneď zjedla, v prípade jahôd či čučoriedok. Ak som na sebe spozorovala, že som príliš chudla, jedla som kalorickejšie jedlá ako banány, mango, figy, sušené datle, zemiaky, batáty či tekvicu, pridala som viac avokáda a semienok. Sem-tam som jedla aj uparené zemiaky a batáty, pretože mi to tak vyhovovalo. Cez leto som bola viac raw ako počas zimy.

Potraviny, ktoré liečia akné

  1. Ovocie (jablká, banány, hrušky, slivky, jahody, čučoriedky, čerešňe, hrozno, figy, mango..)
  2. Neškrobová a listová zelenina (polníček, špenát, rímsky šalát, paradajky, uhorka, kapusta..)
  3. Škrobová zelenina (zemiaky, batáty)
  4. Spirulina, mladý jačmeň, riasy, klíčky
  5. V menšom množstve semienka, avokádo a orechy (zdroj zdravých tukov)
  6. Med, javorový sirup, datle, sušené figy

Problematické potraviny pre aknóznu pleť

  1. Mliečne výrobky a syry
  2. Mäso
  3. Vajcia
  4. Lepok
  5. Oleje
  6. Ocot (ja ocot nekonzumujem, ale sú vegáni, ktorým ocot nerobí problém)
  7. Rafinovaný cukor
  8. Polotovary (vegánske aj nevegánske)
  9. Konzervačné látky

Prešiel viac ako rok od najhoršieho štádia môjho akné a moja pleť je v celku veľmi zdravá. Nie je ukážková ako z časopisu, ale som vďačná, že ju mám zdravú a čistú bez vyrážok či upchatých pórov. Raw surová rastlinná strava mi zachránila moju pleť.

Ak sami cítite, že by ste chceli vyskúšať sa takto začať stravovať, najmä kvôli svojmu zdraviu, choďte do toho. Budete prekvapení ako sa vaše telo a psychika začne meniť. Ale odporúčam si naštudovať čo to o plantbased rastlinnej strave či raw vegánstve.

Odporúčam pre začiatok knihu od Dr. Douglasa Grahama 80/10/10, knihy od Anthonyho Williama Medicínske médium (má niekoľko sérií), dokumenty o vegánstve napr. Cowspiracy, Forks over knives, What the health, Raw Food Diet Documentary, The Game Changers, Fat, Sick and Nearly Dead, Heal.. Tieto dokumenty sa nezamerievajú na liečbu akné, ale na celkové zdravie. Ale veľmi mi pomohli v tom, čo je pre moje telo nezdravé a ako sa stravovať rozhodne nechcem. Ako začať žiť tak, aby mi v tom bolo dobre a aby sa moje telo začalo po všetkých tých rokoch uzdravovať.

Taktiež mi pomohlo sledovať aj videá na Youtube od FullyRawKristina, Ellen Fisher, Eat Move Rest či Satvic Movement. Všetci sú vegáni a dokonca FullyRawKristina je raw vegánka. Pozrite si keď tak jej videá či instagram.

Liečenie je dlhý proces, ale stojí za to. Týmto článkom vám chcem dodať všetku silu a odvahu a vieru v to, že vaše akné tu nemusí byť navždy.

18. júna 2021 ( TU je už vidieť, že sa akné začalo hojiť, nebolo už také začervenané a vypuknuté)

Moja pleť TERAZ

4. júla 2022 (Toto je aktuálna fotka)

Takto vyzerá moja pleť teraz. Všetky fotky sú v surovej verzii, žiadna úprava, žiadny filter, žiadne make-up. Viem, že moja pleť nie je perfektná ani zďaleka. Ale na to, aké som to mala, je to teda obrovská zmena. Ovocie a zelenina, najmä tá surová, mi vyliečili väčšinu mojich kožných ochorení. A v tejto svojej strave (z veľkej časti raw vegan) naďalej pokračujem, pretože sa cítim tak najlepšie.

4. júla 2022 (Všetky fotky nie sú absolútne upravované)
Share