Prečo som Raw VEGÁNKA?

Čo vlastne to RAW VEGÁNSTVO znamená? Je to živá surová strava založená na nespracovaných prirodzených a rastlinných potravinách. Všetky potraviny neprešli žiadnou tepelnou úpravou.

Žiadnym varením, zohrievaním, pečením či smažením. Je to teda strava založená najmä na konzumovaní hlavne ovocia, zeleniny, orechov a semienok, rias, mikrozeleniny a klíčkov.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo som sa rozhodla jesť len čisto surovú stravu:

  1. Vyliečila som si na prevažne raw vegan strave svoje cystické akné a ekzém. Moja pleť je čistejšia a zdravšia.
  2. Každý deň mám veľa energie. Surová strava je ľahká a telo nemusí využívať väčšinu energie na trávenie ťažkého vareného jedla.
  3. Varením sa ničia všetky enzýmy, ktoré potravina má. Enzýmy sa ničia, ak sa jedlo zahreje nad 42-44 stupňov. Pre každú funkciu v tele sú zodpovedné enzýmy. Na chodenie, pohyb či trávenie. Varením jedla sa enzýmy zabíjajú.
  4. Varením potravina stráca vodu. Naše telo je tvorené z 60-70% vody. Zelenina a ovocie sú hydratujúce potraviny plné najčistejšou organickou vodou.
  5. Rakovinotvorné bunky, baktérie, vírusy, kvasinky a kandida nedokážu prežiť v aeróbnom prostredí (darí sa im v anaeróbnom prostredí/ bez kyslíka), teda v prostredí, kde je kyslík. Živá/raw strava obsahuje veľa kyslíka. Tepelnou úpravou jedla sa všetok kyslík vyparí.
  6. Varením potravina stráca väčšinu minerálov, vitamínov a antioxidantov.
  7. Na to, aby ostalo telo čisté a zdravé, potrebujeme jesť potraviny s vysokým obsahom vody a vlákniny. Ovocie a zelenina túto podmienku spĺňajú. Žiadnu vlákninu v živočíšnych produktoch nenájdeme.
  8. Uvedomenie, že všetky živé bytosti na Zemi jedia surovú stravu, len my ľudia sme sa rozhodli si ju variť. Najviac choré druhy na Zemi sme my ľudia a naši domáci miláčikovia, ktorým dávame jesť varenú stravu. Všetky divo žijúce zvieratá v divočine jedia surovú stravu. Nevaria si.
  9. Živá strava tvorí život. Mŕtva strava (typu mäso) je mŕtva. Si to, čo ješ.
  10. Keď jem surovú stravu, cítim sa energickejšie.
  11. Pri jedení surovej stravy mám čistejšiu a pokojnejšiu myseľ.
  12. Udržiavam si štíhlu postavu. Neobmedzujem sa v jedle a nemám problémy s prejedaním ako je to u vareného jedla.
  13. Ak sa vyčerpajú enzýmy v našom tele, naše bunky sa prestávajú deliť, imunitný systém slabne. Rezerva enzýmov sa jedením varenej stravy vyčerpá. Enzýmy nás udržujú nažive, zdravých, plných energie a krásy.
  14. Surové potraviny sú zásadité potraviny, ktoré liečia telo. Kyslé potraviny vytvárajú choroby a oslabujú imunitný systém. Jedenie surovej a živej stravy pomáha zabezpečiť vlastnú acidobázickú rovnováhu v tele.
  15. Živé potraviny vibrujú na najvyšších frekvenciách. Každý z nás, každá bunka, molekula vibruje na určitej frekvencii. Každý z nás má určitú mieru energie. Tak isto aj všetky potraviny.
  16. Silnejší a zdravší imunitný systém. Jedením surovej stravy dostávam do tela všetky minerály, vitamíny, antioxidanty, fytochemikálie, chlorofyl, vlákninu a preto telo ľahšie a efektívnejšie bojuje s ochoreniami či vírusmi a baktériami.
  17. Keď som začala jesť varenú stravu v jednom období, moja pleť sa začala zhoršovať. Začala som sa cítiť podstatne horšie, cítila som ako som zadržiavala viac vody a bola som aj smädnejšia. Pribrala som a mala som väčšiu chuť sa prejedať.
  18. Raw strava ma robí šťastnejšou.
  19. Zelené rastliny plné chlorofylu majú podobnú molekulárnu štruktúru ako naša ľudská krv. Potraviny bohaté na chlorofyl čistia našu krv a prinášajú do buniek veľa kyslíka. Obsahujú taktiež aj veľa minerálov a vitamínov (železo, vápnik, fosfor, horčík, mangán, zinok, B12, vitamín C, vitamín K..). Patria sem napr.: mladý jačmeň, trávy, bylinky, kel, špenát, chlorella, spirulina, rukola..
  20. Po zjedení živej stravy necítim únavu a nafúknuté brucho. Dokážem normálne fungovať počas dňa a nepotrebujem si na gauči zdriemnuť z náhlej únavy po skonzumovaní jedla. Naopak, cítim sa po jedle nabitá energiou.
  21. Nemávam problémy so zápchou.
  22. Telo sa rýchlejšie čistí a detoxikuje na raw vegánskej strave.
  23. Na raw strave sa oveľa rýchlejšie vypľavujú z tela toxíny, patogény a ťažké kovy.
  24. Nie je náhoda, že máme farebné videnie na rozdiel od mäsožravých živočíchov. Dokážeme prstami uchmatnúť plody zo stromu, vieme rozlíšiť rôzne farby plodov. Schopnosť farebného videnia mäsožravci nemajú.
  25. Máme dlhé črevo, čo umožňuje pomalé trávenie živín, ktoré získavame najmä zo zeleniny a ovocia. Mäsožravci ho majú veľmi krátke. V ich črevách nedochádza tak k hnitiu potravy alebo rozkladu mäsa v útrobách zvieraťa.

Čo teda jesť a naopak nejesť?

Jedzme jedlo čo najbližšie k prírode. Všetko čo rastie zo zeme alebo na stromoch. Žiadne balené, spracované polotovary a jedlá plné aditív a chemických látok.

Vyhýbajte sa čo najviac pečivu, sladkým keksíkom, cukru, baleným spracovaným jedlám, koláčikom, nezdravým olejom, vysmážanému jedlu, cereáliám, sladkým nápojom, alkoholu, cestovinám a živočíšnym produktom typu mäso, vajcia, syry..

Share