Čo vlastne to RAW VEGÁNSTVO znamená? Je to živá surová strava založená na nespracovaných prirodzených a rastlinných potravinách. Všetky potraviny neprešli žiadnou tepelnou úpravou.
Žiadnym varením, zohrievaním, pečením či smažením. Je to teda strava založená najmä na konzumovaní hlavne ovocia, zeleniny, orechov a semienok, rias, mikrozeleniny a klíčkov.
Tu je niekoľko dôvodov, prečo som sa rozhodla jesť len čisto surovú stravu:
- Vyliečila som si na prevažne raw vegan strave svoje cystické akné a ekzém. Moja pleť je čistejšia a zdravšia.
- Každý deň mám veľa energie. Surová strava je ľahká a telo nemusí využívať väčšinu energie na trávenie ťažkého vareného jedla.
- Varením sa ničia všetky enzýmy, ktoré potravina má. Enzýmy sa ničia, ak sa jedlo zahreje nad 42-44 stupňov. Pre každú funkciu v tele sú zodpovedné enzýmy. Na chodenie, pohyb či trávenie. Varením jedla sa enzýmy zabíjajú.
- Varením potravina stráca vodu. Naše telo je tvorené z 60-70% vody. Zelenina a ovocie sú hydratujúce potraviny plné najčistejšou organickou vodou.
- Rakovinotvorné bunky, baktérie, vírusy, kvasinky a kandida nedokážu prežiť v aeróbnom prostredí (darí sa im v anaeróbnom prostredí/ bez kyslíka), teda v prostredí, kde je kyslík. Živá/raw strava obsahuje veľa kyslíka. Tepelnou úpravou jedla sa všetok kyslík vyparí.
- Varením potravina stráca väčšinu minerálov, vitamínov a antioxidantov.
- Na to, aby ostalo telo čisté a zdravé, potrebujeme jesť potraviny s vysokým obsahom vody a vlákniny. Ovocie a zelenina túto podmienku spĺňajú. Žiadnu vlákninu v živočíšnych produktoch nenájdeme.
- Uvedomenie, že všetky živé bytosti na Zemi jedia surovú stravu, len my ľudia sme sa rozhodli si ju variť. Najviac choré druhy na Zemi sme my ľudia a naši domáci miláčikovia, ktorým dávame jesť varenú stravu. Všetky divo žijúce zvieratá v divočine jedia surovú stravu. Nevaria si.
- Živá strava tvorí život. Mŕtva strava (typu mäso) je mŕtva. Si to, čo ješ.
- Keď jem surovú stravu, cítim sa energickejšie.
- Pri jedení surovej stravy mám čistejšiu a pokojnejšiu myseľ.
- Udržiavam si štíhlu postavu. Neobmedzujem sa v jedle a nemám problémy s prejedaním ako je to u vareného jedla.
- Ak sa vyčerpajú enzýmy v našom tele, naše bunky sa prestávajú deliť, imunitný systém slabne. Rezerva enzýmov sa jedením varenej stravy vyčerpá. Enzýmy nás udržujú nažive, zdravých, plných energie a krásy.
- Surové potraviny sú zásadité potraviny, ktoré liečia telo. Kyslé potraviny vytvárajú choroby a oslabujú imunitný systém. Jedenie surovej a živej stravy pomáha zabezpečiť vlastnú acidobázickú rovnováhu v tele.
- Živé potraviny vibrujú na najvyšších frekvenciách. Každý z nás, každá bunka, molekula vibruje na určitej frekvencii. Každý z nás má určitú mieru energie. Tak isto aj všetky potraviny.
- Silnejší a zdravší imunitný systém. Jedením surovej stravy dostávam do tela všetky minerály, vitamíny, antioxidanty, fytochemikálie, chlorofyl, vlákninu a preto telo ľahšie a efektívnejšie bojuje s ochoreniami či vírusmi a baktériami.
- Keď som začala jesť varenú stravu v jednom období, moja pleť sa začala zhoršovať. Začala som sa cítiť podstatne horšie, cítila som ako som zadržiavala viac vody a bola som aj smädnejšia. Pribrala som a mala som väčšiu chuť sa prejedať.
- Raw strava ma robí šťastnejšou.
- Zelené rastliny plné chlorofylu majú podobnú molekulárnu štruktúru ako naša ľudská krv. Potraviny bohaté na chlorofyl čistia našu krv a prinášajú do buniek veľa kyslíka. Obsahujú taktiež aj veľa minerálov a vitamínov (železo, vápnik, fosfor, horčík, mangán, zinok, B12, vitamín C, vitamín K..). Patria sem napr.: mladý jačmeň, trávy, bylinky, kel, špenát, chlorella, spirulina, rukola..
- Po zjedení živej stravy necítim únavu a nafúknuté brucho. Dokážem normálne fungovať počas dňa a nepotrebujem si na gauči zdriemnuť z náhlej únavy po skonzumovaní jedla. Naopak, cítim sa po jedle nabitá energiou.
- Nemávam problémy so zápchou.
- Telo sa rýchlejšie čistí a detoxikuje na raw vegánskej strave.
- Na raw strave sa oveľa rýchlejšie vypľavujú z tela toxíny, patogény a ťažké kovy.
- Nie je náhoda, že máme farebné videnie na rozdiel od mäsožravých živočíchov. Dokážeme prstami uchmatnúť plody zo stromu, vieme rozlíšiť rôzne farby plodov. Schopnosť farebného videnia mäsožravci nemajú.
- Máme dlhé črevo, čo umožňuje pomalé trávenie živín, ktoré získavame najmä zo zeleniny a ovocia. Mäsožravci ho majú veľmi krátke. V ich črevách nedochádza tak k hnitiu potravy alebo rozkladu mäsa v útrobách zvieraťa.
Čo teda jesť a naopak nejesť?
Jedzme jedlo čo najbližšie k prírode. Všetko čo rastie zo zeme alebo na stromoch. Žiadne balené, spracované polotovary a jedlá plné aditív a chemických látok.
Vyhýbajte sa čo najviac pečivu, sladkým keksíkom, cukru, baleným spracovaným jedlám, koláčikom, nezdravým olejom, vysmážanému jedlu, cereáliám, sladkým nápojom, alkoholu, cestovinám a živočíšnym produktom typu mäso, vajcia, syry..