Vyskúšajte recept na aktivované raw tahini maslo. Toto raw tahini maslo narozdiel od praženého nemá takú tú horkastú chuť a je hlavne oveľa zdravšie pre telo.
Pražením alebo tepelnou úpravou sa zo semienka vytráca veľa živín a minerálov. Keď aktivujete semienka vo vode, všetky minerály telo absorbuje do tela a nebudete tak pociťovať tráviace ťažkosti (ako to môže byť u solených a pražených orechov a semienok).
Tahini môžete jesť len tak na lyžičku (ako to robievam aj ja😁) alebo si ho dať ako dip k nakrájanej zelenine (viď na fotke dole).
Tak teda, tu je recept na tahini.😊
Ingrediencie
- 3 šálky aktivovaných sezamových semienok
Postup
- Sezamové semienka necháme na celú noc namočené vo vode (alebo stačí na 5 hodín).
- Vodu zo semienok vylejeme a semienka ešte prepláchneme vodou.
- Sezam necháme sušiť v sušičke na 42 stupňov na 16 hodín.
- Aktivované sezamové semienka mixujeme vo výkonnom mixéri po dobu asi 25 minút.
- Najprv vám vznikne sezamová múka.
- Múku môžete po bokoch mixéra lyžicou zoškrabať a pokračovať v mixovaní.
- Po nejakej dobe semienka pustia svoj prirodzený tuk.
- Ak sa vám počas mixovania mixér príliš prehreje, dajte si pauzu od mixovania a pokračujte neskôr.
- Ak vám mixér semienka nepomixuje na tekuté maslo, kľudne pridajte akýkoľvek panenský za studena lisovaný olej (kokosový, ľanový, sezamový..).