Vyskúšajte túto zdravú čokoládu bez zbytočného cukru, mlieka či varenia. Je vegánska a dokonca nevarená (raw). Ja túto čokoládu úplne zbožňujem a vďaka benefitom, ktoré kakao má, ju jedávam pomerne často.
Raw kakao je veľmi zdravé pre telo. Kakao je bohaté na polyfenoly, čo sú antioxidanty, ďalej na minerály ako horčík, železo, meď, zinok, draslík a vápnik.
V recepte som použila ako sladidlo erythritol. A to z toho dôvodu, že erythritol alebo stévia nezdvíhajú príliš krvný cukor a tým pádom ani inzulín. Takže pokiaľ si strážite príjem cukrov, tento recept na čokoládu s pridaným erythritolom alebo stéviou sa vám bude hodiť, pokiaľ máte chuť na niečo sladké. Ale, ak si chcete čokoládu osladiť napríklad javorovým alebo datľovým sirupom, kľudne môžete.
Taktiež som v recepte použila vegánsky proteín sladený stéviou. Ale ak zrovna doma nemáte proteín, skúste použiť karob, ktorý má tiež mierne sladkú chuť.
Tu je recept na raw vegánsku čokoládu!
Ingrediencie
- 1/2 šálky raw kakaa
- 3-4 pl vegánskeho proteínu (sladený stéviou) od Vivolife
- 2 pl erythritolu (alebo stévie)
- 1/2 šálky za studena lisovaného kokosového oleja (nevarte ho, prirodzene sa roztopí pri vyšších teplotách)
- 1/2 šálky orechového masla (raw kešu, lieskovcové či arašidové)
Postup
- Všetko premiešame a čokoládu nalejeme do košíčkov na muffiny.
- Na čokoládu môžeme ešte pridať orieškové maslo, napríklad kešu alebo maslo z lieskovcov.
- Košíčky dáme do mrazničky stuhnúť.
- Po stuhnutí môžeme čokoládu z mrazničky vybrať a zjesť.