Granola s minimálnym množstvom cukru a vegánska? Tak ste práve narazili na recept, ktorý spĺňa obidve požiadavky. Je keto a vegan friendly, pretože je bez rafinovaného cukru. Ak však chcete sladšiu verziu granoly a je vám momentálne jedno, koľko cukru obsahuje, stačí pridať viac tekutého sladidla ako je napr. javorový sirup.
Táto granola je navyše nabitá minerálmi, aminokyselinami a zdravými tukmi v podobe orieškov a semienok. Zasýti vás na dlhú dobu a nebudete sa po nej cítiť unavený ako je to v prípade klasickej granoly kupovanej v supermarketoch, ktorá je zvyčajne plná cukru.
Tak tu je recept.
Ingrediencie
- 2 šálky namočenej pohánky (namočená vo vode celú noc)
- 1/2 šálky tekvicových semienok
- 1/2 šálky strúhaného kokosu
- 1/2 šálky para orechov
- 1/2 šálky mandlí
- 1/4 šálky ľanových semienok
- 7 čerstvých fíg (alebo 2 banány)
- 3 pl raw rastlinného proteínu s príchuťou acai & blueberry Vivolife od blackkale.cz
- pridajte pár lyžíc javorového sirupu, ak chcete sladšiu verziu a nadrobno nakrájané sušené datle
Postup
- Najprv si namočíme na celú noc pohánku a aj zvyšok orechov a semienok, aby sa odstránili antinutrienty (a aj aby tzv. ožili a zaktivovali sa).
- Vodu zlejeme a pohánku ešte prepláchneme pod tečúcou vodou v sitku. To isté spravíme aj s orechmi a semienkami.
- Popučíme si mäkké čerstvé figy.
- Popučené figy spolu s rastlinným proteínom primiešame k pohánke, orechom a semienkam. Figy by mali celú zmes spojiť. Ak doma nemáte figy, nahraďte ich banánmi.
- Pre sladšiu verziu pridajte nakrájané datle a javorový sirup.
- Celú zmes rozprestrite na tácku a dajte sušiť do sušičky na 40 stupňov na približne 12 hodín, až kým nebude granola dostatočne chrumkavá.
- Ak nemáte doma sušičku, granola sa dá v tomto teplom počasí, sušiť aj vonku na slniečku.
Granolu môžete zaliať mliekom z konopných semienok.
Jednoduchý recept na konopné mlieko
- 1/2 šálky konopných semienok
- 2 šálky vody
ČO ZNAMENÁ OŽIVENIE A AKTIVÁCIA orechov, semienok alebo obilnín?
Aktivované orechy a semená sú tie, ktoré boli na chvíľu namočené vo vode, zvyčajne medzi 6-12 hodinami, a potom dehydrované pri nízkej teplote. Tento proces napodobňuje prirodzený proces klíčenia, ktorý sa vyskytuje v prírode, spúšťa enzýmy a rozkladá zlúčeniny, ako sú fytáty a inhibítory enzýmov.
-10% zľava s kódom Falovel10 na eshope blackkale.cz 😊