Raw vegan pizza

Raw vegan pizza

Po tejto raw vegan pizze sa nebudete cítiť nafúknutí, unavení či smädní. Neobsahuje žiadne živočíšne produkty, žiadne vajcia, šunku, syr či rafinovanú nezdravú múku.

Táto raw pizza je naopak veľmi zdravá, obsahuje cenné živiny, veľa minerálov, antioxidantov, fytochemikálií a hlavne enzýmov. Keďže je táto pizza živá, budete po nej cítiť veľa energie.

Aktivované semienka sú plné života a enzýmov. Táto pizza vás nielenže poriadne zasýti, ale vám aj dá potrebné živiny do tela.

Ingrediencie

Cesto

  • 3/4 šálky slnečnicových semienok
  • 1 a 1/2 šálky ľanových semienok
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pl cibuľového korenia
  • 3 čl cesnakového korenia
  • 1 pl talianskeho korenia (s bylinkami)
  • 1 čl himalájskej soli (pridajte si viac soli, ak sa vám bude zdať cesto málo slané)
  • 3-4 pl citrónovej šťavy
  • 2 pl psyllium (na zahustenie)

Marináda

  • 4 paradajky
  • 1 pl mletej sladkej papriky
  • 3 čl provensalských byliniek
  • 1/2 citróna (šťava)
  • 3 pl jablčného octu
  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený
  • 1x chilli paprička
  • štipka himalájskej soli
  • 2 čl psyllium (na zahustenie)
  • 1 medjool datľa

Syrová omáčka

  • 1/2 šálky slnečnicových semienok (namočené vo vode a následne vyklíčené, ale nemusíte klíčiť)
  • 3 pl jablčného octu
  • štipka himalájskej soli
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 šálky vody (pridajte menej vody, ak vám to mixér poriadne dohladka rozmixuje)
  • 1 čl psyllium (pokiaľ bude omáčka príliš riedka)

Zelenina na ozdobenie

  • avokádo
  • šampiňóny
  • plátky rajčiny
  • rukola

Postup

  1. Slnečnicové semienka necháme namočené na noc vo vode, aby sa zaktivovali.
  2. Takisto necháme namočené vo vode aj ľanové semienka.
  3. Ľanové semienka ešte scedíme a poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou v sitku.
  4. Vodu na ďalší deň scedíme a slnečnicové semienka dáme sušiť do sušičky na 4 hodiny na 43 stupňov.
  5. Potom chrumkavé semienka rozmixujeme na múku v mixéri.
  6. Do mixéra ďalej pridáme na strúhadle postrúhanú cibuľu a rotlačený cesnak.
  7. Ďalej korenie a nakoniec ľanové semienka.
  8. Do cesta nakoniec pridáme citrónovú šťavu a psyllium.
  9. Z cesta vytvarujeme hrubšiu placku.
  10. Pizza cesto sušíme na 44 stupňov približne 8-10 hodín, podľa toho či chcete mať cesto mäkkšie alebo chrumkavejšie.
  11. Všetky ingrediencie na marinádu rozmixujeme dohladka.
  12. Marinádu natrieme na pizzu a necháme ju sušiť v sušičke aj spolu so zeleninou na vrchu pizze na cca 1 hodinu.
Share