Tento raw vegan chlieb je zdravý, plný proteínov, vápnika, horčíka a železa. Primárnou ingredienciou tohto chlebíka je quinoa. Quinoa je úžasná a zdravá potravina. Je skvelou bezgluténovou alternatívou klasického bieleho pečiva. Namočená či naklíčená quinoa je ešte o to viac bohatá na živiny a minerály oproti varenej. Aktivovaná quinoa obsahuje cenné množstvo enzýmov a fytochemikálií a navyše je to potravina, ktorá vám dodá veľa energie a sily.
Tu je recept.
Ingrediencie
Raw vegan quinoa chlieb
- 1 šálka quinoy (naklíčená)
- 1 cibuľa, veľká
- 2 mrkvy
- 1/2 čl himalájskej soli
- 1-2 čl korenia na bolognese špagety
- 1 strúčik cesnaku
- 1 pl psyllium (skorocel indický)
Avokádová nátierka
- 1 avokádo, zrelé
- 1/2 čl himalájskej soli
- 2 pl citrónovej šťavy
- 4 pl ľanového oleja, za studena lisovaný
Postup
- Quinou si najprv namočíme do vody (na celú noc). Vodu scedíme na ďalší deň.
- Potom necháme quinou klíčiť (1-2 dni). Alebo nemusíte a tento krok vynechajte.
- Do výkonného mixéra pridáme aktivovanú quinou, nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, himalájsku soľ a korenie.
- Mixujeme na hladké cesto.
- Do cesta pridáme psyllium. Psyllium cesto zahustí.
- Z cesta tvarujeme menší bochník.
- Dáme ho sušiť do sušičky na 44 stupňov na 5-8 hodín. Doba sušenia závisí od toho, či chcete mať chlebík tvrdší alebo mäkkší.
- Avokádo si popučíme vidličkou na kašovitú konzistenciu. Ostatné ingrediencie primiešame k nemu.
- Avokádovú nátierku môžeme natrieť na chlebík.
- Chlebík si môžete ozdobiť klíčkami či mikrozeleninou.