Raw vegan quinoa chlieb

Raw vegan quinoa chlieb

Tento raw vegan chlieb je zdravý, plný proteínov, vápnika, horčíka a železa. Primárnou ingredienciou tohto chlebíka je quinoa. Quinoa je úžasná a zdravá potravina. Je skvelou bezgluténovou alternatívou klasického bieleho pečiva. Namočená či naklíčená quinoa je ešte o to viac bohatá na živiny a minerály oproti varenej. Aktivovaná quinoa obsahuje cenné množstvo enzýmov a fytochemikálií a navyše je to potravina, ktorá vám dodá veľa energie a sily.

Tu je recept.

Ingrediencie

Raw vegan quinoa chlieb

  • 1 šálka quinoy (naklíčená)
  • 1 cibuľa, veľká
  • 2 mrkvy
  • 1/2 čl himalájskej soli
  • 1-2 čl korenia na bolognese špagety
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 pl psyllium (skorocel indický)

Avokádová nátierka

  • 1 avokádo, zrelé
  • 1/2 čl himalájskej soli
  • 2 pl citrónovej šťavy
  • 4 pl ľanového oleja, za studena lisovaný

Postup

  1. Quinou si najprv namočíme do vody (na celú noc). Vodu scedíme na ďalší deň.
  2. Potom necháme quinou klíčiť (1-2 dni). Alebo nemusíte a tento krok vynechajte.
  3. Do výkonného mixéra pridáme aktivovanú quinou, nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, himalájsku soľ a korenie.
  4. Mixujeme na hladké cesto.
  5. Do cesta pridáme psyllium. Psyllium cesto zahustí.
  6. Z cesta tvarujeme menší bochník.
  7. Dáme ho sušiť do sušičky na 44 stupňov na 5-8 hodín. Doba sušenia závisí od toho, či chcete mať chlebík tvrdší alebo mäkkší.
  8. Avokádo si popučíme vidličkou na kašovitú konzistenciu. Ostatné ingrediencie primiešame k nemu.
  9. Avokádovú nátierku môžeme natrieť na chlebík.
  10. Chlebík si môžete ozdobiť klíčkami či mikrozeleninou.
Share