Raw vegánsky syr

Raw vegánsky syr

Tento raw vegánsky syr je úplne bez laktózy, bez tofu a dokonca je aj nevarený. Ukážem vám ako si ho môžete doma jednoducho urawiť.

Budete potrebovať írsky mach, čo je teda chrupavková morská riasa. Írsky mach v raw receptoch funguje ako rastlinné zahusťovadlo. Írsky mach som namočila do vody, aby riasa zväčšila svoj objem a potom som ju rozmixovala len s troškou vody na taký hustý gél.

Na pár hodín som si namočila ručne lúpané kešu orechy do vody, aby zmäkli a zároveň sú takto namočené orechy ľahšie stráviteľné pre telo. Po čase som vodu z orechov vyliala a kešu som rozmixovala spolu s írskym machom a aj vodou.

Po rozmixovaní dosiahnete naozaj hustú konzistenciu syra. Ďalej som už len pridala citrónovú šťavu,  domáce cibuľové a cesnakové korenie, pažítku a keltskú soľ. Taktiež pre akože syrovú chuť môžete pridať aj lahôdkové droždie.

Toto všetko som poriadne zamiešala a dala som syr do chladničky stuhnúť na celú noc. Potom som už len syr vytiahla z chladničky, vyklopila na tanier a pokrájala na tenké plátky. Tento syr je nielenže zdravý pre telo, ale chutí fantasticky.

Ingrediencie

  • 50g írskeho machu (sušený) od rawsuperfood.sk
  • 1 plná šálka kešu orechov (namočené na 2 hodiny vo vode) od rawsuperfood.sk
  • 1 šálka vody
  • 1 citrón (šťava)
  • 1/2 šálky nadrobno nakrájanej pažítky
  • 2-3 pl cibuľovo cesnakové korenia (ja som použila svoje domáce)
  • keltská soľ (pre slanú verziu syra pridajte viac soli)
  • 2 pl lahôdkového droždia (nemusíte pidávať, ak nechcete)

Postup

  1. Írsky mach namočíme do vody na pár hodín, aby riasa zväčšila svoj objem. Takisto si namočíme do vody kešu orechy, aby zmäkli a boli ľahšie stráviteľné.
  2. Írsky mach rozmixujeme asi s 1/4 šálkou vody na hustý gél.
  3. Vodu z kešu orechov vylejeme a rozmixujeme ich spolu s hustým gélom a pridáme zvyšok vody.
  4. Mixujeme dohladka na hustú konzistenciu krému.
  5. Do tohto syrového krému pridáme ešte citrónovú šťavu, cibuľovo cesnakové korenie, keltskú soľ, pažítku a môžete pridať aj lahôdkové droždie pre ešte väčšiu syrovú chuť.
  6. Všetky ingrediencie do krému zamiešame a tento krém vložíme do sklenej nádobky s papierom na pečenie. Papier na pečenie pomôže, aby sa syr ľahšie vyklopil.
  7. Syr pekne zatlačíme a uhladíme lyžicou. Syr na vrchu zaťažíme ešte nejakou menšou miskou.
  8. Syr necháme v chladničke na celú noc stuhnúť.
  9. Vyklopíme ho na tanier a môžeme ho pokrájať na tenké plátky.
  10. Syr si môžete dať ku krekrom, zeleninke, či len tak samotný.

Share