Toto je recept na aktivované semienkové maslo. Čo znamená aktivované maslo? Väčšina masiel, ktoré kúpite v obchode alebo z e-shopov je z pražených semienok alebo orechov.
Toto maslo je nepražené a raw. Je robené z nepražených semienok, ktoré som namočila do vody na celú noc. Dôvod prečo je najlepšie orechy a semienka namáčať do vody je ten, že všetky semienka a orechy obsahujú antinutrienty (teda kyselinu fytovú). Tieto antinutrienty bránia absorbovaniu minerálov do tela (ako napr. železa, vápnika, fosforu, horčíka..). Namáčaním sa všetky antinutrienty odstránia.
Čiže keď jete suché nenamočné orechy a semienka získate omnoho menej minerálov a vitamínov do tela ako keď ich namočíte do vody (teda keď ich aktivujete). A navyše kyselina fytová viaže na seba všetky minerály a preto telo nie je schopné všetky minerály zo semienok vstrebať do tela.

Aj tak skoro všetci trpíme nedostatkom minerálov a preto je najlepšie orechy si namáčať do vody, aby sme vyťažili z ich nutričnej hodnoty maximum. Dostaneme do tela omnoho viac vápnika, horčíka, železa, mangánu, medi, fosforu, všetky stráviteľné esenciálne mastné kyseliny a aminokyseliny. Navyše aktivované semienka obsahujú o cca 50% menej tuku ako suché semienka. O niekoľkonásobne viac minerálov, ľahšie stráviteľných esenciálnych mastných kyselín, stráviteľných aminokyselín, enzýmov a fytochemikálií.
Sezamové semienka sú úžasným zdrojom najmä vápnika a horčíka a slnečnicové semienka skvelým zdrojom vitamínu E a zinku.
Toto maslo by ste mali pravidelne zaradiť do svojej stravy pokiaľ trpíte hormonálnymi problémami či rednutím kostí.
Ingrediencie na maslo
- 2-3 šálky sezamových semienok
- 3 šálky slnečnicových semienok
Postup prípravy masla
- Slnečnicové a sezamové semienka necháme zvlášť namočené na celú noc vo vode.
- Vodu zo smeienok vylejeme a semienka ešte opláchneme v sitku.
- Semienka necháme v sušičke sušiť na 16-20 hodín pri teplote do 42 stupňov.
- Po tomto čase dáme semienka do výkonného mixéra.
- Mixujeme približne 20-25 minút.
- Najprv sa semienka rozmixujú na sypkú múku.
- Po okrajoch mixéra môžete lyžicou semienkovú múku zoškrabať a pokračovať ďalej v mixovaní.
- Zoškrabovať môžete niekoľkokrát pokým neuvidíte, že semienka začínajú púštať viac tuku.
- Po asi 20 minútach mixovania môžete vidieť, že semienka púštajú tuk a začína sa tvoriť tekutejšie maslo.
- Ak sa mixér mixovaním príliš prehreje, dajte si od mixovania pauzu a pokračujete po pár minútach.
- Z raw aktivovaných semienok trvá dlhší čas než sa vytvorí tekuté maslo v porovnaní s praženými semienkami.