Gyros na vegánsky spôsob s chrumkavými zemiakmi a tzatziki omáčkou je skvelá alternatíva, pokiaľ vám chýba klasický gyros z mäsa s tzatziki z gréckeho jogurtu.
Ako alternatívu za grécky jogurt môžete použiť kokosový jogurt a smotanu zo slnečnicových semienok.
Tu je recept!
Ingrediencie
Tofu gyros
- 2-3x údené tofu nasekané na tenké plátky (Lunter)
- 4 pl olivového oleja
- 1 čl mletej sladkej papriky
- štipka keltskej soli
- trošku korenia na gyros
Chrumkavé zemiaky
- 1,5 kg zemiakov
- 1 čl sódy bikarbóny
- keltská soľ
- 6 pl olivového oleja
- 1 čl cibuľového korenia
Tzatziki omáčka
- 1 uhorka (nakrájaná na tenké plátky)
- keltská soľ
- 2 pl jablčného octu
- 300g kokosového jogurtu (biely čistý)
- 1/2 šálky slnečnicových semienok
- 1/3 šálky vody
- 1 čl cesnakového korenia
- trošku olivového oleja
- trošku čierneho korenia
Postup
- Pomocou škrabky alebo kuchynského krájača nasekáme tenké tofu plátky.
- Tofu plátky necháme marinovať v olivovom oleji s korením a troškou keltskej soli.
- Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame ich na kocky. Dáme ich variť do vriacej vody aj spolu so sódou bikarbónou. Tá zabezpečí, aby zemiaky ostali po upečení v rúre pekne chrumkavé.
- Po čiastočnom uvarení zemiakov ich dáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom, osolíme a pridáme aj cibuľové korenie. Pečieme ich v rúre na teplote 200-220 stupňov dochrumkava.
- Medzitým si vytvoríme tzatziki omáčku. Pomocou krájača si z uhorky vytvoríme tenké uhorkové plátky. Do uhorkových plátkov pridáme keltskú soľ, aby uhorka zmäkla a tiež do nej vlejeme aj jablčný ocot.
- Premiešame.
- Do uhorkových plátkov vlejeme kokosový jogurt.
- V mixéri si rozmixujeme slnečnicové semienka spolu s vodou a cesnakovým korením. Slnečnicovú hustú smotanu vlejeme do uhorkovo kokosovej zmesi. Všetko poriadne premiešame.
- Tzatziki omáčku môžeme nakoniec ešte poliať troškou olivového oleja a okoreniť čiernym korením
Dobrú chuť!