Tofu gyros s chrumkavými zemiakmi a tzatziki

Tofu gyros s chrumkavými zemiakmi a tzatziki

Gyros na vegánsky spôsob s chrumkavými zemiakmi a tzatziki omáčkou je skvelá alternatíva, pokiaľ vám chýba klasický gyros z mäsa s tzatziki z gréckeho jogurtu.

Ako alternatívu za grécky jogurt môžete použiť kokosový jogurt a smotanu zo slnečnicových semienok.

Tu je recept!

Ingrediencie

Tofu gyros
  • 2-3x údené tofu nasekané na tenké plátky (Lunter)
  • 4 pl olivového oleja
  • 1 čl mletej sladkej papriky
  • štipka keltskej soli
  • trošku korenia na gyros
Chrumkavé zemiaky
  • 1,5 kg zemiakov
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • keltská soľ
  • 6 pl olivového oleja
  • 1 čl cibuľového korenia
Tzatziki omáčka
  • 1 uhorka (nakrájaná na tenké plátky)
  • keltská soľ
  • 2 pl jablčného octu
  • 300g kokosového jogurtu (biely čistý)
  • 1/2 šálky slnečnicových semienok
  • 1/3 šálky vody
  • 1 čl cesnakového korenia
  • trošku olivového oleja
  • trošku čierneho korenia

Postup

  1. Pomocou škrabky alebo kuchynského krájača nasekáme tenké tofu plátky.
  2. Tofu plátky necháme marinovať v olivovom oleji s korením a troškou keltskej soli.
  3. Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame ich na kocky. Dáme ich variť do vriacej vody aj spolu so sódou bikarbónou. Tá zabezpečí, aby zemiaky ostali po upečení v rúre pekne chrumkavé.
  4. Po čiastočnom uvarení zemiakov ich dáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom, osolíme a pridáme aj cibuľové korenie. Pečieme ich v rúre na teplote 200-220 stupňov dochrumkava.
  5. Medzitým si vytvoríme tzatziki omáčku. Pomocou krájača si z uhorky vytvoríme tenké uhorkové plátky. Do uhorkových plátkov pridáme keltskú soľ, aby uhorka zmäkla a tiež do nej vlejeme aj jablčný ocot.
  6. Premiešame.
  7. Do uhorkových plátkov vlejeme kokosový jogurt.
  8. V mixéri si rozmixujeme slnečnicové semienka spolu s vodou a cesnakovým korením. Slnečnicovú hustú smotanu vlejeme do uhorkovo kokosovej zmesi. Všetko poriadne premiešame.
  9. Tzatziki omáčku môžeme nakoniec ešte poliať troškou olivového oleja a okoreniť čiernym korením

Dobrú chuť!

Share