Tom Yum polievka vegan

Tom Yum polievka vegan

Chceli by ste vyskúšať večne ospevovanú Tom Yum polievku vo vegan verzii? Vyskúšajte tento super rýchly a jednoduchý recept bez mäsa. Tom Yum polievka je populárne thajské jedlo plné chutí. Mala by chutiť mierne pikantne vďaka koreniu a trošku kyslejšie aj vďaka citrónovej šťave. Táto polievka je skvelá voľba pre vegánov, vegetariánov, či kohokoľvek, kto chce vyskúšať viac rastlinných jedál.

Táto polievka je v našej rodine snáď najobľúbenejšia polievka na celom svete. Moja rodina túto zdravú polievku miluje.

Preto som musela spísať recept a hodiť vám ho tiež sem, aby ste mohli aj vy pripraviť chutnú polievku pre svoju rodinu či blízkych.

Polievka Tom Yum sa môže podávať aj s jasmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami, ak chcete, aby jedlo bolo sýtejšie. Ja som však v tomto recepte použila špagety z cukety.

Ingrediencie

Polievka

  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 4-5 strúčikov cesnaku, nadrobno nakrájaný
  • 1 a 1/2 pl nadrobno nakrájaného zázvoru
  • 2 čl thajského kari korenia
  • 180 g šampiňónov hnedých, nakrájaných
  • 1 šálka kokosového mlieka, riedke
  • 1 plechovka hustého kokosového krému, 400 ml
  • 1 plechovka paradajok lúpaných v paradajkovej šťave, 400 ml
  • 1 citrón, šťava (môžete použiť aj limetku)
  • 3 pl sójovej omáčky
  • 2-3 pl javorového sirupu, či iné sladidlo
  • 1-2 čl himalájskej soli

Chrumkavé tofu

  • 400 g tofu údené
  • 2 pl sójovej omáčky
  • 1 pl javorového sirupu

Špagety

  • cuketa, špagety vytvorené špiralizérom

Na ozdobenie

  • sezamové semienka
  • chia semienka
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Na troške vody si v hlbokej panvici (alebo hrnci) povaríme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor.
  2. Po chvíli pridáme nakrájané na plátky šampiňóny. Necháme povariť.
  3. Pridáme korenie a soľ.
  4. Ďalej všetko zalejeme kokosovým mliekom, po chvíli pridáme kokosový krém, lúpané paradajky, sójovú omáčku a javorový sirup.
  5. Premiešame a varíme na nízkej teplote.
  6. Nakoniec vlejeme citrónovú šťavu.
  7. Všetky ingrediencie na chrumkavé tofu zamiešame dokopy.
  8. Tofu dáme do air fryera (alebo do rúry) na 10 minút opiecť na 180 stupňov.
  9. Špiralizérom vytvoríme z cukety špagety.
  10. Do taniera servírujeme najprv cuketové špagety a následne ich zalejeme polievkou.
  11. Na vrch pridáme opečené tofu, sezam, chia a vňať.

Share