Chceli by ste vyskúšať večne ospevovanú Tom Yum polievku vo vegan verzii? Vyskúšajte tento super rýchly a jednoduchý recept bez mäsa. Tom Yum polievka je populárne thajské jedlo plné chutí. Mala by chutiť mierne pikantne vďaka koreniu a trošku kyslejšie aj vďaka citrónovej šťave. Táto polievka je skvelá voľba pre vegánov, vegetariánov, či kohokoľvek, kto chce vyskúšať viac rastlinných jedál.
Táto polievka je v našej rodine snáď najobľúbenejšia polievka na celom svete. Moja rodina túto zdravú polievku miluje.
Preto som musela spísať recept a hodiť vám ho tiež sem, aby ste mohli aj vy pripraviť chutnú polievku pre svoju rodinu či blízkych.
Polievka Tom Yum sa môže podávať aj s jasmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami, ak chcete, aby jedlo bolo sýtejšie. Ja som však v tomto recepte použila špagety z cukety.
Ingrediencie
Polievka
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 4-5 strúčikov cesnaku, nadrobno nakrájaný
- 1 a 1/2 pl nadrobno nakrájaného zázvoru
- 2 čl thajského kari korenia
- 180 g šampiňónov hnedých, nakrájaných
- 1 šálka kokosového mlieka, riedke
- 1 plechovka hustého kokosového krému, 400 ml
- 1 plechovka paradajok lúpaných v paradajkovej šťave, 400 ml
- 1 citrón, šťava (môžete použiť aj limetku)
- 3 pl sójovej omáčky
- 2-3 pl javorového sirupu, či iné sladidlo
- 1-2 čl himalájskej soli
Chrumkavé tofu
- 400 g tofu údené
- 2 pl sójovej omáčky
- 1 pl javorového sirupu
Špagety
- cuketa, špagety vytvorené špiralizérom
Na ozdobenie
- sezamové semienka
- chia semienka
- petržlenová vňať
Postup
- Na troške vody si v hlbokej panvici (alebo hrnci) povaríme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor.
- Po chvíli pridáme nakrájané na plátky šampiňóny. Necháme povariť.
- Pridáme korenie a soľ.
- Ďalej všetko zalejeme kokosovým mliekom, po chvíli pridáme kokosový krém, lúpané paradajky, sójovú omáčku a javorový sirup.
- Premiešame a varíme na nízkej teplote.
- Nakoniec vlejeme citrónovú šťavu.
- Všetky ingrediencie na chrumkavé tofu zamiešame dokopy.
- Tofu dáme do air fryera (alebo do rúry) na 10 minút opiecť na 180 stupňov.
- Špiralizérom vytvoríme z cukety špagety.
- Do taniera servírujeme najprv cuketové špagety a následne ich zalejeme polievkou.
- Na vrch pridáme opečené tofu, sezam, chia a vňať.