Máte chuť na starú známu klasiku z našich detských čias (a tiež aj z čias zo školskej jedálne :D)? Vymyslela som si vlastnú verziu domácej vegánskej žemľovky bez vajec, kravského mlieka a klasického tvarohu.
Tento recept si tu ponechám pre prípad, že by moja rodina na ňu znova dostala chuť, pretože ako som ju upiekla, ešte v ten deň bol skoro celý plech zjedený. 😀
Recept je jednoduchý, poskladaný len z pár ingrediencií. Tu ho máte. 🙂
Ingrediencie
Budete potrebovať:
- vrstva žemľová:
- 1 mäkký chlieb (z pekárne)
- 500 ml mandľového mlieka
- 50-80g trstinového cukru
- 4 pl vegan masla
- vrstva “tvaroh”:
- 1x biele tofu
- 250g vegan krému (náhrada mascarpone)
- 220g neochuteného kokosového jogurtu
- 100-120g trstinového cukru
- vrstva jablková:
- 1-2 šálky strúhaných jabĺk (pridajte do nich trošku škorice a kokosové cukru – cukru veľa netreba)
Postup
- Mäkký chlieb si natrháme na kúsky.
- Potom doň vlejeme mlieko, rozpustené maslo a cukor. Žemľová vrstva by mala ostať pekne vláčna a nasiaknutá mliekom a maslom.
- Medzitým si pripravíme “tvaroh”. Biele tofu si prstami nadrobíme, akoby to malo pripomínať tvaroh. Potom už len pridáme vegan mascarpone, kokosový jogurt a cukor.
- Pri príprave poslednej vrstvy si nastrúhame jablká a pridáme do nich škoricu a trošku cukru.
- Ďalej už len vrstvíme do menšieho plechu s papierom na pečenie.
- Najprv pridáme žemľovú vrstvu, potom “tvaroh” a nakoniec strúhané jablká.
- Tento postup opakujeme ešte raz , až na to, že to zakončujeme tvarohom.
- Nakoniec dáme žemľovku zapiecť do rúry na teplotu 180 stupňov na 30-40 minút.
- Žemľovku po vychladnutí pokrájame na kocky a naservírujeme na tanier.