Vianočné karbonátky so zemiakovým šalátom

Ak si ako vegáni neviete rady s tým, akú štedrovečernú večeru uvaríte pre svoju rodinu, určite vyskúšajte toto! Tento recept je bez rafinovaného cukru, bez lepku, bez oleja, bez octu a samozrejme vegan (bez živočíšnych produktov). Pre kyslú chuť som namiesto octu pridala citrónovú šťavu. Karbonátky sú bezlepkové a pripravované z quinoy, čiernej šošovice, ovsených vločiek, paradajky a korenia. V zemiakovom šaláte nie je žiaden rafinovaný cukor.

KARBONÁTKY

  • 4 šálky uvarenej quinoy
  • 1/2 šálky čiernej šošovice (neuvarenej)
  • 3/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky vody
  • 1 rajčina, stredne veľká
  • 1 čl cesnakového prášku
  • 1-2 čl cibuľového prášku
  • 1 pl mletej sladkej papriky
  • 1 a 1/2 pl oregana
  • 3 čl himalájskej soli
  • 1/4 šálky mrkvovej vňate

Postup ku karbonátkom

  1. Vo vode si uvaríme quinou a šošovicu.
  2. Všetky suroviny rozmixujeme vo výkonnom mixéri na hutné cesto.
  3. Z cesta vytvarujeme karbonátky a pečieme ich na 185 stupňov 20 minút v air fryeri.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

  • 2,5 kg zemiakov, so šupkou
  • 3 mrkvy
  • 400g mrazeného hrášku
  • 4 citróny (veľmi dôležité pridať/náhrada octu)
  • 2 pl medu alebo javorového sirupu
  • 2 pl datľového sirupu
  • himalájska soľ podľa chuti

Postup k zemiakovému šalátu

  1. Mrkvu si nakrájame nadrobno.
  2. Nakrájanú mrkvu spolu s hráškom si uparíme domäkka.
  3. Zemiaky uvaríme vo veľkom hrnci. Varíme domäkka. Po vychladnutí ošúpeme šupku. Nakrájame si zemiaky nadrobno.
  4. Urobíme si zálievku. Vytlačíme šťavu z citrónov a pridáme do nej med (jav. sirup) a datľový sirup.
  5. Zálievku vlejeme do vychladnutej mrkvy a hrášku. Necháme niekoľko hodín mrkvu, hrach a zálievku odstáť a vsiaknuť.
  6. Zemiaky zamiešame do zmesi a rukami všetko premiešame.
  7. Necháme v chladničke celú noc.

Ako náhradu cukru som pridávala do zemiakového šalátu javorový sirup/med a datľový sirup. Vy si môžete zvoliť akýkkoľvek iný druh tekutého sladidla.

Share